Exista diferite situatii cand avem nevoie de un avocat si, desi am vazut foarte multi oameni care se sperie atunci cand le spui sa apeleze la un avocat, cel mai bine e sa ai unul in agenda pentru a putea fi pregatit pentru orice fel de situatie. Trebuie sa intelegeti ca oamenii aceia sunt scoliti ca sa te apere si nu ca sa te jecmaneasca de bani, asa cum cred unii.
De asemenea, chiar daca presupui ca nu faci niciodata nimic ilegal si ca esti cel mai cinstit om de pe pamant, asta nu inseamna ca nu o sa ai vreodata nevoie de un avocat. Si, ca sa intelegeti mai bine asta, am sa va spun mai jos o poveste care sa va arate cat de usor ajungi la tribunal fara sa vrei.
Ai nevoie de un avocat si atunci cand nu ai facut nimic
In urma cu cativa ani, sotia se pregatea sa intre intr-o benzinarie si cineva neatent ii atinge usor usile, accident cu daune materiale si o sperietura buna, dar nimic grav. Autorul faptei, un tip vesel si foarte de treaba, se arata dispus la orice fel de intelegere si ne spune ca ne poate da si asigurarea, ca poate plati si daune, ca nu e niciun fel de problema daca vrem sa mergem la politie, daca nu, putem sa facem si amiabila. Totul parea ok din toate punctele de vedere. Un amanunt care o sa conteze mai tarziu, avea nume partial englezesc, partial african, desi vorbea romana la perfectie, fiind crescut (si) in Romania.
Mergem la politie, explicam ce s-a intamplat, politistul ne spune sa ne ducem afara si sa ne gandim bine, ca odata ce ii punem documentele pe masa, el nu mai are ce face. Ne ducem afara, radem, glumim, stabilim ca e mai safe asa, sa depundem plangere (sau cum se numeste respectiva declaratie la politie). Ne ducem inauntru, spunem ca am cazut de acord sa depunem declaratiile, le depunem, iar la final politistul ii spune lui „James” cam asa: „Ti-am spus inca de data trecuta ca daca mai faci si cea mai mica greseala, iti iau carnetul”. Din vesel, James devine cam suparat, ca avea nevoie de carnet sa plece in Anglia.
Oricum, mai trece 1 an si vine o citatie acasa catre sotie in care era invitata la tribunal in calitate de „intimat”. Va dati seama ca habar nu aveam ce inseamna termenul si nici nu stiam din citatie despre ce e vorba, dar i-am zis imediat sa apeleze la un avocat ca nu e de gluma. James a facut plangere ca nu a inteles bine limba romana (desi o vorbea perfect, cum am zis mai sus) si ca nu ar fi inteles despre ce e vorba. A facut asta doar ca sa isi mentina carnetul in perioada in care avea nevoie de el, fara sa ii pese ca mai tarziu pierde niste bani cu toata distractia asta.
Din intimata, sotia a devenit parte din proces si mai-mai sa iasa si vinovata, desi pana la urma am castigat procesul respectiv. Nu are rost sa ma lungesc cu povestea mai mult; acum v-am povestit toate cele de mai sus doar ca sa ajungem la o concluzie.
Desi nevinovata, existau sanse sa se trezeasca ca trebuie sa plateasca ea daune sau mai stiu eu ce (fiind implicate si societatile de asigurari care, intre timp, dadusera faliment).
Ce s-ar fi intamplat daca sotia ar fi zis ca ea stie ca e nevinovata si nu ar fi interesat-o de proces, de avocat si asa mai departe? Nu-s sigur ca lucrurile s-ar mai fi incheiat cu bine.
De ce e bine sa cunosti un avocat?
Revin la intrebarea din titlu, legata de faptul ca ar fi bine sa ai macar un avocat in agenda ta telefonica pe care sa il poti apela in caz de nevoie, pentru ca asa cum ati vazut si in povestea de mai sus, te trezesti fara sa vrei si fara sa fi facut nimic in mijlocul furtunii si, daca nici nu stii de unde poti sa iei un avocat bun in momentul acela, furtuna o sa ti se para si mai amenintatoare.
Dincolo de situatii neprevazute, cred ca e bine sa cunosti un avocat si pentru a te putea consulta cu el atunci cand nu esti sigur de legile Romaniei sau stii ca pot aparea situatii neprevazute in viitor. De exemplu, te poti consulta cu un avocat atunci cand ai de facut un contract mai serios, sau in multe alte situatii cand o mica scapare iti poate crea probleme.