În lunga mea carieră de antreprenor, am întâmpinat frecvent situații în care am avut nevoie să mut obiecte voluminoase și mereu mă întrebam unde aș putea găsi ajutor cu o mașină corespunzătoare, care să mă sprijine în transportul unor piese de mobilier mari.
Când am înființat restaurantul, această problemă s-a manifestat la o scară mult mai mare. Aveam de transportat mese masive, scaune robuste, baruri și multe alte echipamente. În mintea mea se ducea o luptă: să apelez la o firmă de transport mobila sau să încerc să fac totul de unul singur, având în vedere că aveam un termen limită de 2 săptămâni pentru a finaliza pregătirea restaurantului.
Am decis să preiau personal sarcina de transport mobila, dat fiind că multe dintre piesele de mobilier erau demontabile, iar presiunea timpului nu era copleșitoare. Am planificat primele mutări în weekend, pentru a nu perturba activitatea colegilor mei. Am mutat barul, scaunele și mesele, și alte echipamente esențiale pentru funcționarea restaurantului. Ulterior, în fiecare zi aduceam ceva la muncă, fie un scaun suplimentar, fie o altă masă, urmate de diverse achiziții de la un furnizor local care îmi livra direct la restaurant.
Știam încă de la început că la următoarea mutare nu voi mai putea să mă ocup personal de transportul tuturor pieselor de mobilier, și că voi fi nevoit să apelez la un serviciu de relocări.
Din nefericire, un an mai târziu, afacerea nu era pe drumul scontat și am fost nevoit să închid restaurantul. Situația financiară era critică, așa că nici nu puteam să mă gândesc la alte cheltuieli, în timp ce încercam să acopăr costurile deja existente.
Am avut norocul să pot vinde o mare parte din mobilier, majoritatea scaunelor și meselor, astfel încât nu doar că am evitat o cheltuială suplimentară, dar am reușit și să recuperez o parte din investiția inițială.
Ce a mai rămas, l-am mutat înapoi acasă și într-un depozit pe care îl aveam la dispoziție.
Întrebarea firească este, mă gândesc să deschid un nou restaurant? Da, mă gândesc, dar cel mai probabil nu o voi face. Chiar recent, am visat că am făcut acest lucru. Îmi place ideea, dar situația economică actuală și experiența mea cu mediul de afaceri local mă determină să mă retrag rapid de la orice decizie de acest gen. În cazul în care aș decide să încep o nouă afacere probabil aș apela la o firmă specializată în transportul de mobilier și nu m-aș mai implica personal, însă în momentul de față, deși lucrurile par a merge mai bine, ne axăm pe alte aspecte care nu necesită un nou restaurant în România.
Această experiență m-a învățat că gestionarea transportului de mobilier și relocarea unui spațiu comercial sunt aspecte importante care pot avea un impact major asupra unei afaceri. Chiar dacă ai resursele și timpul necesar pentru a face totul de unul singur, colaborarea cu o companie specializată în transportul de mobilier poate economisi mult timp și efort.
De asemenea, dacă situația financiară se înrăutățește sau afacerea întâmpină dificultăți, vânzarea mobilierului poate fi o strategie eficientă de a recupera o parte din investițiile inițiale. Însă, mai presus de toate, este esențial să luăm în considerare situația economică generală și impactul pe care acesta îl poate avea asupra planurilor noastre de afaceri.
În concluzie, esențial este să explorăm toate opțiunile și să găsim soluția care se potrivește cel mai bine cu nevoile și circumstanțele noastre. Fie că alegem să apelăm la o firmă de transport mobila sau să găsim alte soluții, obiectivul final este același: să ne asigurăm că putem continua să ne desfășurăm activitățile cât mai eficient posibil.